Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megszületett a kompromisszum, van büdzsé.Fellélegezhet a világ ?

2011.08.02

 Megszületett a kompromisszum, van büdzsé

Mosolyogva jön elő Mitch McConnell, a Szenátus kisebbségi vezetője (Kentucky) és kísérete: van megegyezés

 

Washington – Egy pápaválasztó konklávé izgalmaihoz volt fogható az utolsó néhány nap Washingtonban, azzal a különbséggel, hogy a pápa megválasztásának nincs határideje, ezzel szemben a költségvetés elfogadásának nagyon is volt. Fehér füst ugyan nem szállt fel, ellenben az elnök és a kongresszusi vezetők vasárnap késő este együtt jöttek ki, hogy bejelentsék a történelminek mondott megállapodást.

A drámai megoldás eloszlatta a félelmeket, nem fenyegetik a politika részéről veszélyek a még mindig törékeny amerikai gazdaságot – és rajta keresztül az egész világ gazdaságát. A világ eddigi leghatalmasabb pénzügyi alkuja köttetett meg. A nyitva tartó tőzsdéken – Ázsiáról van szó, ahol már hétfő reggel volt – az eredmény azonnal meg is látszott.

A szövetségi kormánynak két lépésben legalább 2200 milliárd dollárral meg kell kurtítania a költekezést az elkövetkezendő tíz év folyamán; ezt az árat a demokraták eltúlzottnak, a republikánusok elégtelennek minősítik – de hát ettől kompromisszum a kompromisszum. A pénzügyminisztérium kétlépcsős, 2200 milliárd dolláros hitelfelvételi jogosítványa meghosszabbodik, a 2012-es választások után is kitart – ez az elem kulcsfontosságú volt Obama számára, aki ellenben lemondott arról, hogy a jómódúak adóterheinek növelésével próbálja redukálni a deficitet.

Az elnök ünnepélyesen jelentette be az eredményt, mondván, a kormányzás megbénulása „pusztító hatással lett volna gazdaságunkra”. Lévén szó kompromisszumról, nehéz megmondani, ki nyert; a mérleg nyelve azonban inkább billen a republikánusok felé, hiszen ők kiadáscsökkentést akartak, ami megtörtént, ha nem is akkora mértékben, mint szükségesnek tartották, Obama viszont adóemelést akart és további, lényegében ellenőrizetlen költekezést, amit viszont a Ház republikánus többsége meggátolt.

John Boehner házelnök óvakodott attól, hogy győzelemittasan értékelje a megállapodást, sőt azt hangsúlyozta, épp az egyezmény mutatja meg, milyen sokat engedett mindenki az eredeti álláspontjától. Meglehetősen száraz nyilatkozatban reagált viszont Nancy Pelosi, a kongresszusi demokrata törvényhozók vezetője, mondván, a frakciójával meg fogja majd beszélni, milyen szintű támogatást tud nyújtani a döntéshez.

Több közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a túlzott mértékű kiadáscsökkentés negatív hatással bírhat a gazdaságra, amely 2011 első hat hónapjában a Nagy Válság óta a legcsapnivalóbb félévét hozta. Mások viszont arra figyelmeztettek, hogy nem önmagában a túlköltekezés a gond, hanem ha a felvett pénzt a szövetségi kormány nem beruházásra, hanem közvetlen fogyasztásélénkítésre – magyarán szociális kiadásokra – használja fel, mint tette az Obama-kormány szinte fennállása első pillanatától fogva.

A már nyitva tartó tőzsdék kitűnően reagáltak hírre. Obama még be sem fejezte az Egyesült Államokban, keleti parti idő szerint este nyolckor elhangzott beszédét, amikor a japán Nikkei index nyitáskor már 1,7 %-ot ugrott. A szöuli tőzsde Kospi indexe 1,47 százalékkal emelkedett. Ausztráliában 1,71, Új-Zélandon 0,42 százalékos javulással reagáltak a börzék.

A fő kárvallottak az olyan feneketlen kutak lesznek, mint a Medicaid, a Medicare és a szociális nyugdíjrendszer. A deficitplafont végső soron 1500 milliárddal csökkentik, ha a Kongresszus megszavazza, ami valószínű. A szociális nyugdíjak, a Medicaid és a veteránellátás nem lesz automatikusan megszorítások tárgya, megnyirbálják ellenben az orvosoknak, idősotthonoknak és más, a Medicare-rel szerződésben lévő egységeknek a kifizetéseit, és így járhatnak azok a biztosítók is, amelyek alternatívákat kínálnak az állami Medicare-rel szemben.

Forrás : http://nepszava.com/2011/08/amerika/megszuletett-a-kompromisszum-van-budzse.html